Nowe technologie i zaawansowane techniki produkcji stale przyczyniają się do unowocześnienia produkcji żywności i napojów. W niniejszym artykule przeanalizujemy niektóre z najnowszych rozwiązań zastosowanych w branży napojów i wyjaśnimy, w jaki sposób przyczyniają się one do podniesienia jakości i zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko.
W produkcji szklanych butelek, grubość ścianki i okrągłość produktu to kluczowe cechy jakościowe. Dlatego te parametry muszą być sprawdzane w 100%. W trakcie kontroli, wszelkie wadliwe pojemniki są natychmiast odrzucane i zwracane do powtórnego przetopienia i dalszej produkcji. Ze względu na duże prędkości przetwarzania oraz w celu zapobiegania uszkodzeniom butelek, wymagana jest szybka, bezdotykowa procedura pomiaru. Dwukanałowy konfokalny system pomiarowy o oznaczeniu confocalDT 2422 w połączeniu z czujnikiem IFS2406-10 firmy Micro-Epsilon idealnie nadaje się do tego zadania. Umożliwia on bezdotykowe pomiary odległości i grubości materiałów przezroczystych przy jednoczesnym pomiarze synchronicznym w dwóch punktach. Kontroler zapewnia wszechstronne interfejsy między innymi EtherCAT i RS422, które są przeznaczone do przesyłania danych w czasie rzeczywistym. Czujniki mają duży zakres pomiarowy 10mm przy średnicy czujnika 27mm. Funkcja kalibracji grubości pozwala na precyzyjne pomiary grubości ścianek butelek w całym zakresie pomiarowym czujnika. Automatyczna kontrola ekspozycji umożliwia stabilne pomiary niezależnie od koloru szkła. Dzięki temu kontrolowany jest efektywny proces produkcji, niwelujący wszelkie ubytki w formach służących do tworzenia odpowiedniego kształtu butelki. Można wówczas zachować odpowiedni poziom zużycia materiału i w ten sposób lepiej planować cały proces produkcji od zakupu surowca, po określenie uzyskania ilość produktu końcowego. Ma to też duże znaczenie, w obecnych czasach, gdzie duży nacisk kładzie się na aspekty zrównoważonego korzystania z zasobów naturalnych.
Drugim przykładem z branży produkcji żywności i napojów jest wykorzystanie profilometrów laserowych firmy Micro-Epsilon. Służą one, w tym zastosowaniu, do szybkiej i w pełni automatycznej kontroli pustych pojemników w rozlewniach i browarach. Do tego zastosowania integrator wykorzystał precyzyjne urządzenia firmy Micro-Epsilon i zaprojektował system testowy oparty na triangulacyjne linii laserowej, używany podczas odbierania skrzynek na butelki. Ten wbudowany system jest wyposażony w pięć profilometrów laserowych scanCONTROL 2900-50 firmy Micro-Epsilon. Skrzynie transportowane na taśmie, są skanowane od góry. Każdy profilometr mierzy rząd butelek w skrzyniach. Monitorowanie obecności obiektów odbywa się przy prędkości przenośnika do 850 mm/s. Profilometr mierzy odpowiednią wysokość butelki, aby określić, czy w skrzyni znajduje się właściwy rodzaj elementów. Wysokość szklanych pojemników nie może odbiegać o więcej niż 3 mm od docelowej wysokości odpowiedniego typu butelki.
W porównaniu z rozwiązaniem opartym na konwencjonalnych systemach przetwarzania obrazu, profilometr laserowe nie tylko monitorują obecność butelek, ale także ich wysokość. Ponadto można gromadzić zarejestrowane dane do dalszych statystyk, ocen i optymalizacji procesów. Zmierzone wartości są oceniane bezpośrednio podczas przebiegu produkcji. Za pośrednictwem GigE Vision nieprzetworzone dane są integrowane z oprogramowaniem do przetwarzania obrazu, a następnie oceniane. PLC otrzymuje wynik oceny jako wartość „OK” lub „Nie OK”, dzięki czemu wszelkie wadliwe skrzynki można bezpośrednio usunąć. Użytkownik może również wyświetlać wyniki pomiarów za pomocą zintegrowanego wyświetlacza na jednostce sterującej.
Wyzwania tego zadania pomiarowego leżą przede wszystkim w różnych właściwościach odblaskowych butelek. Różnią się one ze względu na kolory szkła (głównie odcienie zieleni i brązu), a także faktu iż pojemniki są dostarczane z kapslem lub bez. Ponadto butelki stale wibrują i trzęsą się podczas transportu na taśmie transportera, co może utrudniać pomiar. Profilometr laserowe Micro-Epsilon pokonują te wyzwania i stale dostarczają dokładne wyniki pomiarów.
Wykorzystując zaawansowaną technologię, implementowaną w najnowszych urządzeniach i łącząc ją z własnym doświadczeniem i wiedzą możemy stworzyć efektywny system wspierający produkcję spożywczą. Jest ona bardziej świadoma z punktu widzenia Działów Jakości i Produkcji. Sprawdzając punkty pomiarowe, w prosty sposób można analizować i kontrolować produkcję na każdym etapie, niwelując wszelkie błędy.
Czy takie rozwiązanie sprawdzi się u Ciebie? Chcesz dowiedzieć się więcej o automatyzacji transportu lub pomiarach? Skontaktuj się ze specjalistami firmy WObit.